HTML

Bödi keleten

Friss topikok

Kedves Olvasóim!

Az elébb élesítettem a múlt heti posztomat, és rögtön itt a másik.

A kajákról. Vagyis azok közül egyről. A lepényről. Fényképet már küldtem róla, meg aki járt már Közel-keleten, találkozhatott vele.

Nekem mégis meglepetés volt, és meg kell mondani nagyon ízlik.

Két féle kidolgozással találkoztam. Az egyik teljesen natúrban eszik, végül is olyan, mint egy üres vékony pizzatészta. Nem is annyira az íze ragadott magával eleinte, hanem az elklészítése. Vannak begyúrva kis tészta gombócok, amit elkezd nyújtásként ütögetni, majd tekergetni az ember, végül rádolgozza egy párnára.

A sütő helyen van egy búbos kemence, amin jó nagy lyuk, és ég benne a tűz. Én csak gáz égőset láttam, de nyilván régebben fatüzelésű kemencék voltak.

Szóval a párnáról a nyújtó pasi fogja, és betapasztja a tésztát a kemence forró falára.

Ha megsült, a másik ember pedig egy hosszú csipesszel leszedi, és a bolt előtti doboz szerű asztalra hajítja. Úgy repül a lepény, mint a frizby.

Ezelen az asztalokon általában van két olalt egy-egy gumipók, ha valaki vásárolni szeretne, akkor a gumipók alá kell befűzni a pénzt. Általában 8 darabot adnak 1000 dínárért. Aki vásárol az válogatja a magáét, és végül zacskóban viszi el. Ez a lepény nagyon elterjedt. Nagyon sok helyen készítik, a bazárban is gyakorlatilag minden kajás hely környékén van legalább egy sütő műhely, de az utcát járva kelve is gyakran szembejön egy-egy.

A boltokban is lehet kapni, 25-50 darabos csomagban. Mondjuk az korántsem olyan finom, mert mint minden kenyérféle ez is frissen a legjobb.

Az tetszik nagyon, hogy ebédidő környékén az éttermek (nevezzük inkább büfének) és a sütőhelyek között rohangálnak a büfésegédek 4-6-8 darab lepénnyel. (APEH-ÁNTSZ és ilyenek nem tudom hogy tudnák lekövetni a forgalmat). Amelyiknek nincs netán a környékén ilyen sütő hely, annak van egy tárolásra specializált nagy méretű, kerek műanyag fedeles lavór és abban tárolják.

Van egy olyan étkezde, a munkahelyem környékén, ahol nyársa húzott húsokat lehet legelni. Nos ehhez is ilyen lepényt adnak, és a szokás szerint úgy kell fogyasztani, hogy az ember letép a lepényből egy cafatot, azzal ráfog a nyárson lévő húsdarabra, és lehúzza azt, majd szájába teszi.

Más helyen, ahol tányérban hozzák ki a lepény bélést és hozzá a lepényt. A vendég a letépett lepénycafatot kanállal megtölti a béléssel, és összecsomagoljak, majd valahogy a szájába gyömöszöli.

A lepény alkalmas arra is, hogy kajálás végeztével megtörölje benne a kezét az ember. Ami pedig a kimaradt lepényből megmarad, mondjuk nagyobb mint egynegyed, az simán megy vissza a lavór szerű tárolóba, majd a következő szerencsés vendégnek.

Volt már olyan is, hogy mutogattam, a büfében, hogy ilyen lepénybe kérem a kaját. Erre visszamutogat a pasi, hogy akkor menjek és hozzak egyet magamnak.

Na szóval így eszik ezt a lepényt, és eként sütik:

http://youtu.be/MPL6QhLKM8Y

megleshető ezen a linken.

A másik nagy kedvencem, és mondhatom kedvencünk Feri kollégával a hagymás lepény. Nos ezt a bazárban láttam sütni, két helyen is.

A sütőhely, mint minden a bazárban ilyen kis háromkerekű kocsin van, és éppen oda tolják, ahova gondolják.

PC1364551.JPGEz amolyan közkeletűen használt szállítóeszköz a városban és a bazárban.

Na szóval ilyesmi kocsin van a sütő. Szerintem kb ugyan az a tészta lehet, mint a natúr lepényhez. és kb ugyan úgy nyújtják ki, mint a kemencéset. Csakhogy itt a lepény felébe összeszecskázott zöldhagymát szórnak, és összehajtják. Na és akkor kérdezhetnétek, hogy miként is sül meg. Nos van egy gömbsüveg acélból, és alatta ég a tűz. Vagyis meleg. Ennek a teteján sütik meg a hagymás lepényt.

Az egyik helyen a bazár bejáratánál egy idős bátyó süti, róla csak fotókat készítettem. Mondjuk Ő nem úgy levegőben forgatva nyújtja a tésztát, hanem van egy kis gyúródeszkája. De a lepénye ugyan olyan finom.

Íme a képek:

 A másik helyen egy fiatal fiú süti, ő a levegőben pörgetéses módszerrel nyújtja a tésztát, és egy párnára feszíti, majd azon tömi meg a zöldhagymával. A folyamat többi része már azonos.

http://youtu.be/D1yBfSSqvus

Ja és az íze, pedig kifejezetten finom.

Ha pedig már így belejöttem a posztolásba, akkor bátran ideírhatom, hogy

Folyt köv...

Címkék: kaják

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boedi-keleten.blog.hu/api/trackback/id/tr15752383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hanabi97 2014.01.27. 22:43:45

Ezt a lepényt én is megkóstolnám. Főleg a hagymásat.
süti beállítások módosítása