HTML

Bödi keleten

Friss topikok

Kedves Olvasóim!

Nagy meglepetésben volt ma részünk. Ugyan már a kolléganők előre jelezték, hogy mi várható, a hatás mégis fenomenális volt.

Szóval ma van itt Kurdisztánban a Nemzeti Viselet Napja. Vagy valmi ilyesmi. Ilyenkor a hölgyek és az urak (vagy legalább is egy része) magára ölti a nemzeti viseletüket.

A hölgyek gyönyörű, csillogó, selyem szatén ruhakölteményekben jelentek meg, a minden féle keleti ékszerekkel. Na ilyen ruhát azért hétköznap nem gyakran látni. Mondjuk a most elmúlt hétvégén már azért láttam ilyen ünneplőruhás hölgyeket-lányokat, gondolom az ünnepre ráhangolódás okán.

Ilyenkorra mindenki készíttet magának egy/két új ruhát, így aztán hamar összegyűlik egy kisebb készlet. Egyik kolléganőnk nyolc darabos, a másik 15 körüli készlettel bír. Ezt nem csak ilyen alkalmakkor veszi fel, hanem szülinapi partikon és hasonló családi ünnepeken.

 

A szép ruhába felöltözött lányok-asszonyok az épület lépcsőjén gyülekeztek, és nem bánták, hogy fotózzuk őket. (Pedig alapból nagyon zárkózottak.) Mert hogy ők is fotózták magukat. Aztán visszanézték a képeket.

ILDD 00025.jpg

Az egyik kedvenc 'textiliám' egy halpikkely szerűen, színesen csillogó, ezt inkább hátulról fényképeztem.

ILDD 00018.jpg

A másik számomra nagyon tetsző szolidan visszafogott darab.

ILDD 00024.jpg

Aztán persze volt minde féle közös fotózkodás is a külföldi kollégákkal.

A férfiak viselete sokkal egyszerűbb. Semmi csillogás, kicsit közel áll egy katonai ruházathoz. Lényege a rendkívül bő, buggyos nadrág, a viszonylag normális felső, tök ugyan olyan anyagból. A kettő találkozásánál egy kendő van a derekukra kötve.

Része még a férfi viseletnek egy nagyon érdekes vászon szerű cipő. A felső része mintha kötélből lenne, és ami érdekes a talpa is ilyesmi, csak kikeményítve. Mivel a férfiak viselete sokkal közelebb áll a kényelmes hétköznapi viselethez, emiatt sokkal gyakrabban lehet az utcán nemzeti viseletbe bújt férfit látni.

Először csak egy bátor férfit láttam, ilyen ruhában, de mint már irtam, a férfiaknál hétköznap is gyakran előfordul ez a viselet.

ILDD 00035.jpg

Aztán valahogy ott termett egy kislegény is a nemzeti ruházmányban:

Része még a férfi viseletnek egy nagyon érdekes vászon szerű cipő. A felső része mintha kötélből lenne, és ami érdekes a talpa is ilyesmi, csak kikeményítve.

ILDD 00009.jpg

Aztán megjelent egy mérnök kolléga is, a férfi viseletben, itt Zsolti kollégával.

ILDD 00002.jpg

Itt pedig a feleségével (egy helyen dolgoznak). ILDD 00003.jpg

Ja és a férfi viselet velejárója ez a lánc, amit morzsolgatnak, pörgetnek és minden féle ilyesmi pótcselekvést csinálnak vele.

És a nap fénypontja, ha lehet ilyet modnani ezen gyönyörű nők után mondani, hogy a főnökünk is megjelent a kurd népi ruhában.

P3109211_cr.jpg

Nos ennyi, nagy szerencsénk volt, mert már délben eleredt az eső, szóval éppen jókor tudtunk még fényképezkedni.

Na ezt egy olyan dolognak gondolom, amit megfontolhatnánk átvételre.

Most hazautazok bő egy hétre, mikor visszajövök, akkor lesz a kurd újjév, ahol reményeim szintén sok szép dolgot fogok látni.

Ha visszaértem, akkor

Folyt. köv...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boedi-keleten.blog.hu/api/trackback/id/tr275852204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tistedur 2014.03.11. 07:58:19

az a lánc egy imafüzér. olyan, mint a rózsafüzér nálunk.

NekemNemEzKell 2014.03.11. 09:14:51

Pótcselekvésként?????
Na ne!
Talán, ha megkérdezted volna!
Igaza van tistedurnak!
süti beállítások módosítása