HTML

Bödi keleten

Friss topikok

Kedves Olvasóim!

Egy régi viccel ha kezdhetem, miért a hegyoldalba temetkeznek a kurdok? Mert ott a temető...

Nos tényleg a hegyoldalban van a temető...

Valahogy a mai bazárséta közben egy olyan helyre vetődtünk Feri kollgával, ahonnan látszódott egy temető. Nosza neki keressük meg a hozzá vezető utat. Mondjuk ekkor már a bazártól jó messze voltunk, de bazárnak a magját már eléggé jól megismertük, ezért bátorodtunk neki...

Szóval egy hegyoldalban van, nagyon, de tényleg nagyon sűrűn vannak a sírok, gyakorlatilag semmilyen rendszert nem lehet benne felfedezni. A síremlékek nagyon kicsik, alatta van valami beton lap, hogy az tömör-e, és csak ebben a kis síremllékben van az elhunyt, vagy alatta azt nem tudom, de ha megtudom, akkor megosztom.

A sírbolt tök egyszerű, négy műkő lap van három menetes szárral összeszorítva. Egy menetes szár van a  hosszabbik irányban, kettő pedig keresztben. A két rövidebb oldala magasabb, a hosszabb oldala jó alacsony. A doboz belseje fel van töltve, a legfelső réteg zúzottkő, itt-ott egy-egy tő virág van benne.

A szemben lévő oldalak egyformák, és a magasabbra-magasabbakra írják rá, hogy kit temettek oda, mikortól meddig élt, esetleg valami fontosat is még például hány gyereke volt, hogy halt meg, ilyesmi. Ezeket egy olyan srác mesélte nekem, aki nem tud rendesen angolul sem németül, csak kurddul és arabul. Majd ha tudok valami többet, a kolléganők elmondása alapján, akkor kommentben pontosítom.

Itt látható néhány egyszerű sírbolt:

Némelyik sírbolt fölé tetőszerkezet emeltek, némelyiket teljesen bekerítettek, és berácsoztak. Ennek okát nem tudom, de ha kiderül számomra, akkor kommentben elárulom...

Azért a rövid ottlét alatt szembejött egy-két puccosabb síremlék is, ahogy a képeken is látszik, nem ez a jellemző.

A temető kvázi közepén volt egy fa alatt valami kőkerítéssel körbevett sírbolt szerű valami, gondolatom szerint ez lehet egy ravatalozó szerű dolog, de majd erre is rákérdezek.

Image00008.jpg

Ezeket a műkő lapokat helyben készítik, ennek is láttuk a nyomát, de hogy ki-ki szabadon, vagy erre vannak szakemberek, az nem derült ki, mert most nem dolgoztak. De az előző napok munkájának eredményét azért megmutatom:

És ha már fent voltunk a hegyen, akkor készítettem pár panoráma képet a városról:

pan01.jpg

pan02.jpg

 Akkor ahogy írtam, a nyitott kérdésekre a választ majd a kommentekben megadom, egyébként pedig:

Folty köv...

Címkék: temető

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://boedi-keleten.blog.hu/api/trackback/id/tr915751659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S99 2014.01.10. 22:52:28

Szerintem olyanok, mint az ágyak, ami akár logikus is lehet. Azok a gomba szerű, kő izék, ülőkék? Ha igen, akkor biztos ott is vannak nénik, akik üldögélnek a sír mellett, a tető meg azért, hogy közben ne ázzanak.

Bödecs Zoltán 2014.01.11. 07:53:46

Ja igen bocsánat, azt elfeledtem megírni, hogy a sírok mellett ugyan olyan anyagból készített kis ülőkék vannak, amelyeken kicsit meg lehet pihenni.
A tető pedig szerintem is esővédelmet szolgál, de ahhoz rövid itt az esős évszak, hogy érdemes legyen elkészíteni.
Talán erre is rákérdezek...

Bödecs Zoltán 2014.01.18. 19:22:56

Közben amit megtudtam, hogy az a zöld kerítéssel körbevett sír az nem a ravatalozó. Kérem szépen, ezek a derék emberek mind a mai napig számon tartják Mohamed próféta leszármazottait. Mind férfi, mind női ágon. A nevekben jelenik ez meg. Lényeg, hogy a leszármazottak kaphatnak ilyen síremléket.
süti beállítások módosítása