HTML

Bödi keleten

Friss topikok

Kedves Olvasóim!

Akkor megpróbálom összeszedni az emlékeim az Advent második vasárnapján meglátogatott itteni Káldeánus istentiszteleten látottakat.

Először is a kerületi feltételek.

Van ugye itt egy másfél milliós iszlám város. És van benne két katolikus templom. A templombna Káldeus keresztény istentiszteletet tartanak. Nem lehet sok helyi kurd keresztény, igaziból az istentiszteleten is jobbára csak külföldiek voltunk, bár hozzá tartozik, hogy ez angol nyelvű mise volt, és van helyi kurd nyelven is mise. Azt nem tudom, azon mennyien vesznek részt.

A templomból magából nem sokat lehetett látni, mert sötét öreg este volt. Azért fényképeztem amit lehetett.

PC146513.JPGEz a főbejárata.

PC146511.JPGés kb így néz ki , de mondom sötét öreg este volt, nem volt nálam állvány, és csak egy villanyoszlophoz szorítva tudtam fényképezni.

A bejártanál fegyveres őr vigyázott a rendre.

Beléptünk a tábla alatti kapunk, és egy lépcsőn kellett felfelé menni, szembe jött egy európai úriember, aki kollégámat és engem is nagy szeretettel üdvözölte. Persze mivel kollégám nem először járt erre, őt mint régi ismerőst üdvözölte. Mondta is egyből, hogy az Istentisztelet a kis kápolnában lesz, mert azt könnyebb kifűteni.

Úgyhogy erre vettük az irányt.

Kis téglalap alaprajzú helység volt, a bejárattól jobbra az Oltár.

PC146499.JPG

Semmi cicoma, semmi díszítés.

Valahogy így néz ki a Feszület az "Oltáron":

PC1465031.JPG

Valamint két kép a gyertyáról:

 A szertartás kellékeit (bocsánat nem tudom a hivatalos nevét) az oltárként szolgáló falrész bal felső oldalán látható kis szekrényben tárolják.

Mivel már nagyon közel voltunk az év végéhez, a helyben állomásozó svájci atya hazautazott, szóval egy helyi kurd atya misézett. És mivel olyan messziről érkező csapat jött össze, biztonság kedvéért azért meg volt nyomtatva a teljes liturgikus szöveg. A kurd nemzetiségű atya komoly küzdelmet folytatott az angol nyelvű szöveg felolvasásával, néhol szerintem kb-ra sem értette, mit is mond, mert mintha a szavak közben is talált volna szóközt. De az igyekezete minden esetre értékelendő. Az egyik jelenlévő hívő meg is jegyezte, hogy az atya sokkal jobban tud misézni angolul, mint bármelyikőnk kurd nyelven. :-)

Kb az a terem, ami látható, az vol tele, volt egy valamilyen vágott szemű család három kicsi gyerekkel, volt egy filippin úr, a többiek az európai rasszhoz tartozók voltunk.

PC146505.JPGA szertartás után a kápolna előterében egy Mikulásra lettem figyelmes, gyorsan meg is örökítettem:

PC146506.JPGA kijáratnál pedig a kőkerítés belső oldalában egy kis fülkében volt látható a betlehemi jelenet:

PC146509.JPG

A miséről a körbeadott anyagot elkértem, be is szkenneltem, úgyhogy itt van, aki szeretné pdf-ben, kérem írjon, és postázom.

Az első az advent  harmadik hetére kiadott szentencia:

SKMBT_C22413122014410_Oldal_2.jpgSKMBT_C22413122014410_Oldal_1.jpg

A második kötet 18 oldal lesz, ez az általános liturgikus(?) leírás:

 Nos ennyi, amennyit erről le tudtam még írni ilyen időtávlatból.

Folyt. köv...

Címkék: templom advent

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boedi-keleten.blog.hu/api/trackback/id/tr315745113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása