HTML

Bödi keleten

Friss topikok

Nyájas Olvasóim!

Régóta nem jártam errefelé, de valahogy nem voltam publikáló kedvemben. Már néhányan jeleztétek is, hogy mi van a folytatással. Akkor most feldobok egy régóta dédelgetett témát, aztán majd még kiegészítem később, ha úgy gondolom.

Kicsit kiszakadva a bazárból, a város más részének utcaképeit gondoltam bemutatni.

A normál utcakép nem túl változatos, gyakorlatilag mindenhol egymásba érnek a házak, ahogy ez keleten szokás. Tehát kb. 100%-os a beépítettség, általában nincs semmi előkert, vagy legfeljebb egy két fányi hely. Érdekes ezt látni olyan helyen is, ahol tulajdonképpen lenne hely, ott sem hagynak oldalkertet, teljesen "egymásnak támasztják" a házakat.

Az utcaképek egyhangúságát csak nagyon ritkán töri meg egy-egy parkocska szerű képződmény. Ott kisebb fák, és kiégett fű található, térplasztika és ilyen érdekességek elvétve.

Nagyon sok a félkész épület, illetve olyan, amit alul mondjuk már laknak, felül pedig még átjárja a szél.

A házak előtt mindenhol tömör kőkerítés van, nem nagyon lehet belátni az 'előkertbe'.

Az utcákon minden felé össze vissza minden féle kábelek, a villanyoszlopokon vannak kapcsolótáblák, gyakori látvány ahogy a háziasszonyok partfisnyéllel ballagnak a villanyoszlophoz, hogy visszakapcsolják az áramot. Ja igen, nagyon gyakori az áramszünet, de ez majd egy másik posztban...

Mivel tényleg nagyon ritka az ilyen-olyan park szerű képződmény, így ha ilyennel találkoztam, akkor vadul fotózni kezdtem. így készült el egy két kép épp a tegnapi portyán.

Végül egész szép mennyiség összejött, de mivel sokat jártam a várost, nagy volt a merítés, ezért találtam sokat. Azért az a képekből kiderül, hogy nagyon szoros, zárrt a beépítés.

utcaképek52.jpg

utcaképek53.jpg

Kicsit ugyan megtévesztő a két kép, mert a "parkon" keresztül megy egy széles út, vagy inkább az út mindkét oldalán készült egy park. Az a sötétbarna épület fehér szegéllyel, mindkét képen látható, ez lehet megtévesztő. Egyébként a fű kiégett, a tuják kezdenek száradni.

utcaképek34.jpg

Ez kicsit odébb, itt is teljesen kiégett a fű, a fák még a tél miatt lombtalanok. A szegély betonkő a tér mindhárom irányába girbe-gurba.

utcaképek32.jpg

Egy ritkaság számba menő előkert, két tyúkkal.

utcaképek22.jpg

És egy rendesebb méretű előkert, kocsibeállóval, és minden féle növényekkel. Üdítő kivétel ez a látvány.

utcaképek25.jpg

utcaképek26.jpg

Promenád szerű közpark, itt valahogy elmaradt egy sor ház, és park lett belőle, a fasor között gyönyörű rálátás a szomszédos mecset tornyára. Itt valahogy nem sikerült egy keresztben futó kábelt sem megörökíteni...

utcaképek51.jpg

 Egy másik utcakép, középen az elválasztó sávban kis fákkal, és cserjékkel.

utcaképek41.jpg

 Helyi kertészeti kereskedés, egy családi ház előtt a járdán.

utcaképek24.jpg

Aki ügyesen foglalja az előkertjét és a járdáját, valamint ilyen gyönyörű fa  utánzatos beton kerítést készít, akkor akár még egy villanyoszlopot is nevelgethet.

utcaképek33.jpg

Szelektív hulladékgyűjtés, óriás fa, és némi kis zöld is elfér ebben az előkertben.

Utcaképek vegyesen.

Itt érdemes azért a lépcsőkorlátot szemügyre venni, ja és az ablak táblák élének illesztését a sarokban...

utcaképek01.jpg

Van ahol ennyire vágyják a zöldet. Két talp alatnyi hely...

utcaképek50.jpg

Utcakép a város három szintű csomópontja. Legalul a tatrálykocsi, középen a személyautók, és legfelül pedig a keresztirányú forgalom, közte a busz, amin ülök.

utcaképek48.jpg

A bazárban egy talp alatti helyen is próbálnak növényt telepíteni. Szegény pálmát azért sajnálom.

utcaképek31.jpg

Itt hamarosan építkezés lesz, most van a munkaindító megbeszélés, és a kitűzést már lehet látni a terepen.

Az utcaképhez hozzátartoznak a gyerekek. Mivel játszótér egy két belvárosi helytől eltekinve tulajdon képpen nincs, szóval a gyerekek az utcán játszanak. Azzal, ami a kezük ügyébe kerül. Van, hogy futkároznak, van, hogy üveggolyóznak, a múltkor ilyen a magyar bige játékhoz nagyon hasonlatos játékot láttunk. Sikerült is a mozdulatot megörökíteni.

Bigézés 1..JPG

Bigézés2.JPG

Most ennyit tudtam összehozni, mint ígértem, majd alkalom adtán teszek még fel utcaképeket, és készül már egy másik gyűjtemény is, a kapukról. Úgyhogy egy biztos.

Folyt. köv...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://boedi-keleten.blog.hu/api/trackback/id/tr85825026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása